måndag 11 januari 2021

Odla Dahlior

 Det är många som frågar hur man gör när man odlar dahlior och här har jag skrivit ihop lite information:




Odla dahlior

Man kan antingen förodla sina dahlior eller så väntar man tills risken för nattfrost är över (oftast i mitten eller slutet av maj) och planterar direkt i rabatten, krukan eller odlingsbädden. 

Fördelen att förodla dahlior är att blomningen kommer igång lite tidigare och man kan på så vis njuta av blommorna längre.

 

Förodla dahlior

Börja inte för tidigt på säsongen, det skapar bara höga och rangliga plantor som sedan måste toppas och då fördröjs blomningen något. Många yrkesodlare börjar inte förrän i början av maj så det är ingen brådska.

Vanligast att börja fördold brukar dock vara i början eller i mitten av april.

När man förodlar dahlior så räcker det att plantera knölen i en vanlig 5 liters plastpåse (större behövs inte) Det tar inte så stor plats som att förodla i kruka.

Fördelen med att förodla i plastpåse är att man lättare kan se när knölen får sugrötter och på så vis ser man att knölen snart är på gång.

·         Fyll påsen /krukan med näringsrik planteringsjord.

·         Sätt i knölen och häll på lite jord så att alla knölar täcks (dahlior vill stå grunt) Max 5 cm jord över knölarna.

·         Påsarna / krukorna vill stå ljust och inte ha varmare än 20 grader.

·         När man ser att knölen börjar bilda rötter och få gröna skott då börjar man vattna lite men låta den torka upp mellan vattningarna.

När plantan är ca 20 cm hög måste man ställa den svalt, i tex källare, växthus eller ett ljust förråd annars kommer plantan dra  iväg på höjden och bli smal och ranglig. Man vill ha knubbiga plantor eftersom de ska kunna orka bära upp alla blommor hela säsongen.

Har man inte förutsättningar att ställa de förodlade dahliorna svalt innan det är dags att plantera ut dem så är det bättre att strunta i att förodla än att få höga smala plantor.



Dags att flytta ut

När risken för frost är över är det dags att flytta ut / plantera ut plantorna. Man kan börja försiktigt att sätta ut plantorna dagtid i skuggan ett par dagar så de vänjer sig vid ljuset. Sätt inte de i direkt solljus eftersom de tunna bladen lätt blir brända i den starka solen.


Plantera dahlior

När det sedan är dags att plantera om de förodlade dahliorna eller plantera direkt i krukor så är det viktigt att inte använda för små krukor. Dahlior vill ha gott om plats och ha näringsrik jord. Räkna med en kruka på minst 35 cm i diameter till 1 knöl.

Planterar ni knölarna direkt i rabatten så räkna med ett avstånd på ca 50 cm mellan knölarna.

Även här ska knölarna planteras grunt, ca 10 cm djupt.

 

Toppa plantorna

När plantorna har blivit ca 20 cm höga kan man toppa dem. Man klipper precis ovanför att bladpar. Dock fördröjer man blomningen en aning men man får mycket kraftigare och buskigare plantor och det behövs för att plantan ska orka bära upp alla blommor som kommer.

 

Gödsel och näring.

Dahlior gillar gödsel och näring. Det går bra med kogödsel eller hönsgödsel. Gödsla gärna direkt vid plantering och fyll sedan på några gånger under sommaren, särskilt i början av säsongen. Framåt sensommaren ska man minska med gödsel och näring. Det går även bra att hälla i lite växtnäring när man vattnar och detta kan man göra under hela säsongen fram till september.

 

 

Plocka bort överblommande blommor så kommer nya fortare.

Dahlior är en fantastisk blomma som blommar från juni till första frosten kommer.

Var inte rädd för att plocka blommor, det kommer hela tiden nya. Ju fler man plockar desto fler kommer det.


  

Lycka till med dina dahlior!


Blomsterdesign har många vackra sorters dahlior att välja på. Här hittar ni dem:

https://www.blomsterdesign.net/dahlia-knolar-lokar




3 kommentarer:

  1. Tack för tipset. Men menar du vanliga femliters plastpåsar? Sådana man använder till tex bröd? Låter ju isåfall väldígt bra Eva

    SvaraRadera
  2. Nice post thank you Denise

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...