måndag 1 juli 2013

Murgrönsviol och stilleben med zink och betong

Murgrönsviol ( `Viola Hederacea´) är en favoritblomma hos mig. Den blommar rikligt hela sommaren med sina små blommor i vitt och lila som sticker upp en bit över de små, vackra gröna hjärtformade bladen. Jag brukar köpa ett gäng i mitten av maj och plantera om dem i större krukor och det gillas av växten som breder ut sig och fyller upp den nya krukan. Den håller "formen" hela sommaren och blir aldrig högre än 25cm. Många andra sommarblommor tycker jag blir så höga och fula efter ett tag men inte denna.
Plockar man bort vissna blommor snabbt så kommer det nya små knoppar och murgrönsviolen blommar utan uppehåll hela sommaren och en bit in på hösten.



Här har jag planterat i en kaffekopp i betong


När jag "pyntar" i trädgården brukar jag hålla mig till 1 eller 2 sorters blommor, det ger ett lugnar och enhetligt intryck. Här har jag satt en grupp av krukor i vitt och grått och använder endast 2 sorters blommor: Murgrönviol och murgröna.
Vill man ändå ha många olika blommor så kan man göra en "ny grupp" lite längre bort och sätta ett par sorters blommor där o.s.v. 
Men att man ändå grupperar färger, former och materialval.

Denna delen av altanen är det materialval som zink och betong som gäller, för att lyfta upp det så behövdes det gröna blommor/ och växter.


Jag vet att man kan övervintra murgrönsviolen men har aldrig lyckats, kanske beror det på att jag inte har något växthus att sätta in blommorna i. Att bara låta de stå kvar i sina krukor under vintern fungerar inte, iallafall inte hos mig...


Nätkuporna finns i min webbutik




Trähjärtanen på snöre finns också att köpa här

Önskar er en bra start på veckan!


Blomsterdesign

5 kommentarer:

  1. Superfint!

    Ha de gott!
    Kram Marie

    SvaraRadera
  2. Beautiful!!!
    Nice day
    Jana

    SvaraRadera
  3. Åh så fin den är! Jag älskar också murgröneviolen. Den gör sig verkligen bra i koppen.

    Kram

    SvaraRadera
  4. Vilken söt viol! Tack för tipset!

    Kram Agneta

    SvaraRadera
  5. En söt liten växt, Murgrönsviolen! Gillade också det fina zink-bordet med lådor, perfekt för små stilleben./ Kram Titti

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...